Żywienie

Jedzenie serwowane naszym przedszkolakom spełnia wszystkie normy w zakresie prawidłowego żywienia dzieci w wieku przedszkolnym. Posiłki przygotowywane są codziennie, zgodnie z ustalonym jadłospisem są urozmaicone i przede wszystkim smaczne. Dzieci otrzymują pięć zbilansowanych posiłków ( śniadanie, drugie śniadanie, obiad: zupa, drugie danie, podwieczorek), które podawane są w równych odstępach czasu. Posiadamy zgodę sanepidu na przygotowywanie posiłków na miejscu, spełniamy również wymagania określone w HACCP .

 

Dzięki własnej kuchni posiłki przygotowywane są na bieżąco, są zawsze świeże i ciepłe, mamy możliwość dopasowania żywienia do indywidualnych potrzeb dziecka w przypadku, gdy jest ono uczulone na jakiś produkt. Naszym celem jest kształtowanie wśród dzieci zdrowych nawyków żywieniowych na całe życie. Uczymy najmłodszych jak samodzielnie przygotowywać przekąski np. sałatki, wdrażamy do nakrywania do stołu oraz do  kulturalnego spożywania posiłku,  Godziny serwowania posiłków są podane w planie dnia, natomiast tygodniowy jadłospis jest wywieszany na tablicy informacyjnej ogólnodostępnej dla rodziców.

 

W Kolorowym Kąciku kuchnią zajmują się dwie osoby: Pani Małgosia i Asia. Obie panie są miłośniczkami gotowania i nigdy  nie idą na kompromis ze składnikami jedzenia, które są niezdrowe, a więc w ich królestwie nie spotka nikt wzmacniaczy smaku, takich jak kostki rosołowe, czy vegeta. Zamiast nimi pyszne zupki doprawiane są mieszaniną aromatycznych przypraw, a sosy są robione według tradycyjnych receptur na bazie mięsa, ziół i warzyw, nierzadko z dodatkiem moreli i śliwek, zaprawiane mąką kukurydzianą. Sympatią kuchni Kolorowego kącika nie cieszą się również gotowe półprodukty – wszelkiego rodzaju kluski śląskie na parze, kopytka, pierogi są własnoręcznie przygotowywane w dniu podania.

 

Pomysłowe panie obalają również błędne przekonanie dorosłych, że dzieci nie lubią kasz, tak przecież wartościowych i ważnych w diecie człowieka. „One je uwielbiają!” – zapewnia pani Asia. – „Trzeba tylko je odpowiednio przyrządzić i podać w smakowity sposób”. Także słodkie jogurty owocowe nie stanowią składnika menu przedszkola. Zamiast nich powstają autorskie kompozycje na bazie jogurtu naturalnego z dodatkiem owoców, tzw. Koktajl owocowy, lub tworzone przez dzieci desery z dowolnie dobranych bakalii i otrębów. Zarówno w zimie jak i w lecie nasze przedszkolaki gaszą pragnienie kompotami, w miarę możliwości tworzonymi z owoców sezonowych, a kiedy ich brak wykorzystujemy wysokiej jakości owoce mrożone. Na śniadania zaś zajadają się świeżym pieczywem ciemnym i mieszanym, posmarowanym pysznym masłem. Drugie śniadania to zupy mleczne z dodatkiem płatków: owsianych, jaglanych, żytnich, orkiszowych, gryczanych, kaszy manny, kaszy kukurydzianej. Mamy pewność, że każdego dnia powierzone nam dzieci otrzymują z naszej kuchni pełnowartościowe posiłki, które zapewniają im energię na cały dzień i maksymalnie wspierają ich rozwój.

 

 

Przedszkole Niepubliczne Kolorowy Kącik

ul. Broniewskiego 4, 55-010 Radwanice

tel. 71 311 72 75

biuro@kolorowykacik.pl